P. Stensagers intervju med Lars Knudsen Emblemsvåg en gang på 1920-talet

Lars knudsen Emlemsvåg, en mand i 50 årene. Hans far, Knut Ingebrigtsen hadde bruket før ham og er født her. Hans far igjen var fra Auregaren oppe på Emblem, der hvor Ole Lars ennu bor. Her hos Lars findes en oval kiste (bombe) laget på vanlig vis med tøndestav med låk -et bredt bord ca.22 tommer bredt.Den skal efter fortællingen være fundet i en røis på Ystebøen. Hans bestefar arvet den. Hans forgjenger, antagelig faren, skulde ha fundet den med penger eller sølvsaker i. Der hadde før været fattigdom, men efterat de hadde fundet bomben, blev det pludselig velstand i garen, og dette skulde da skyldes fundet av kisten. og den skat den indeholdt, Lars far var sikker på beretningens sandhet og holdt trofast på kisten.En utskåret spiss-slæde herfra er gåt til Bergensmuseum.

Om gravrøiser m.v. på eiendommen er meddelt særskilt til herr Bøe. Oprindelig var det et bruk i Vågen, fortalte hans far, Ola. Han hadde to sønner og delte bruket mellem dem og flyttet selv til den gamle plassen og tok kårstykket. I marken fra Austrem hit ned i Vågenkan endnu sees far efter slæderedskap for tømmerkjøringen i gamle dager. Faret munderut i en våg de kaller Kriken, hvor det er tørt når det er fjøre. Når der er flod, flyter man frem der med en lastet trerøring.


(Lars Knudsen Emblemsvåg er mest sannsynlig identisk med Lars Knutsen i "knutggaren"br.nr 1 i Emblemsvågen. Stemmer opplysningene i Borgundboka, så levde han fra 1872­. I teksten til Stensager er han i 50 årene og da er intervjuet tatt like før han døde i 1923. Rød tekst er tilført av Svein Ove Østrem)

Du har fremdeles ikke lagt til bildet i fotoalbumet.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.12 | 22:33

Veldig trivelig lesing, takk! Knut Salvesen Tjugen var onkel til min tipoldefar.

...
17.10 | 22:52

Eg har no litt meir om Osehaugen, som ikkje ligg her enda. Ta gjerne kontakt på sveostrem@hotmail.com

...
17.10 | 20:35

Interessant lesing, for meg som prøver å skrive om slekta mi fra Osehaugen. Min bestefar var Johan Ingvald Emblemsvåg. Han dro 11.04.1910 tilCalifornia.

...
16.09 | 10:53

nr. tre bak frå høgre er Leif Emblem.framme til høgre kan vere Olav emblem

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE