Kva skjer akkurat no

Nye måtar å utarbeide historiske tekstar på

Arbeidet med lokalhistorie krev som regel ei tålmodig sjel, eller gjerne fleire. Det handlar om nitidig arbeid med ørsmå detaljar og krevande kjelder. Går ein eit stykke attende vil berre det å tolke dokumenta vere eit problem for mange. Eit stort puslespel med fleire manglande delar er neppe å ta for hardt i.

Med ei stadig meir gjennomdigitalisert tid får me også fleire alernative arbeidsmåtar. Med nye kart kan ein leite etter strukturar som ligg godt skjulte under kratt og skog. Me kan til og med måle høgder og omkrets og i fleire tilfelle avklare kva det er, utan å sette eit einaste spadetak i jorda.

Livsminne kan også samlast inn på ein langt enklare måte via Facebook-grupper. Biletinnsamling og samtykke til publisering kan også ordnast på same måte. Kanskje har det vorte for raskt og enkelt slik at haudet og fornuften ikkje rekk å følge med. Samstundes så kan ein legge til rette for eit innsamlingsarbeid som er overkommeleg for dei fleste og ikkje koste skjorta heller.

Store mengder kjeldemateriale kan lastast ned på eiga datamaskin frå mellom anna digitalarkivet og funna kan strukturerast og arkiverast digitalt på ein slik måte at alt vert lett tilgjengeleg når ein skal skriva om ein bestemt gard eller person. Hadde alt blitt gjort på gamlemåten ville der vert lite å finne her på Emblemsbygda.com. Ein skal heller ikkje gløyme at ved undervegspublisering på nett kan svært mange bli med på arbeidet og bidra til kvalitetsikringa. Ein kan oppleve å få uvurderleg hjelp frå heilt uventa hald.

Lokalhistorie på nett har soleis også vorte ein disiplin for dei fagsterke historikarane. Gamle bygdebøker kan rettast enklare og ny kunnskap nå fram til fleire. Det vert spanande å sjå kva framtida kan vise. Godt Nytt år!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.04 | 14:14

Vi vil mer enn gjerne ha tekst og bilder om det, ja Send gjerne til sveostrem@hotmail.com, da kan jeg sende tilbake det jeg vet om Olivia

...
28.04 | 13:22

Vi hadde hytte i Løvika. Det var min barndoms paradis. Dersom det framdeles er aktuelt,skriver jeg gjerne noe av det jeg husker.

...
28.04 | 05:56

Min farfar, Rasmus Østrem f. 1877, var nest eldste sønn på Ibrahamsgården. Ingen odel da så vidt jeg kan forstå. Dro til Ålesund som fisker.Gift med Olivia.

...
23.04 | 16:22

"Dei eldste i bygda", eller "Bjørnejag og overtru". Dei finst på emblemsbygda.com dei også

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE