Minne frå omgangskulen 1895-1900

Karoline Ødegård (bak til høgre) i 1905. Ho er fotografert saman med søskena Andreas og Knut, samt foreldra sine. Bildet er mellom fem og ti år yngre enn det ho fortel om.

Karoline Ødegård (1888-1981) starta på skulen i Emblemsbygda i 1895. Ho vaks opp i Magerholmdalen, og fekk aldri oppleve å gå på skule i ei skulestove. I hennar tid dreiv lærar Knut Furset frå Fursetgarden i Emblemsbygda omgangskule. Det vil seie at bygdefolket delte på å huse lærar og elevar i to til tre dagar av gongen. Ho var del av skulekrinsen "Innom elva" frå Østrem og Nedregotten til Magerholm. Ungane på den tida gjekk på skule inne på Glomset. Karoline var dermed på skule på Skaret, i Mattisgarden, på Øvste Aksla og hovudbruket på Magerholm, for å nemne nokre av gardane som delte på.

Vi har vore så heldige å få lov til å publisere delar av eit lydbandintervju med Karoline få jula 1973. Då fekk nemleg Linda Ørbeck i Antonesgarden ein kassettspelar med opptakar i gåve. Ei stor takk til Linda og søskenbarnet Kai Otto Ødegård, som har delt dette opptaket med oss. Du finn det ved å trykke på lenka under:

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.04 | 14:14

Vi vil mer enn gjerne ha tekst og bilder om det, ja Send gjerne til sveostrem@hotmail.com, da kan jeg sende tilbake det jeg vet om Olivia

...
28.04 | 13:22

Vi hadde hytte i Løvika. Det var min barndoms paradis. Dersom det framdeles er aktuelt,skriver jeg gjerne noe av det jeg husker.

...
28.04 | 05:56

Min farfar, Rasmus Østrem f. 1877, var nest eldste sønn på Ibrahamsgården. Ingen odel da så vidt jeg kan forstå. Dro til Ålesund som fisker.Gift med Olivia.

...
23.04 | 16:22

"Dei eldste i bygda", eller "Bjørnejag og overtru". Dei finst på emblemsbygda.com dei også

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE